Przykładowe działania w ramach realizacji

 

programu w roku szkolnym 2019-2020

 

   Syrop przeciwkaszlowy

   Wraz z nadchodząca jesienią i wzrostem zachorowań uczniowie klasy III przygotowali syrop przeciwkaszlowy według staropolskiego przepisu. Do przygotowania go użyli: czosnku, miodu, cytryny i cukru. Wszystkie składniki zmiksowali, przelali do słoika i pozostawili w lodówce.

  • IMG-20200212-WA0000
  • IMG-20200212-WA0005
  • IMG-20200212-WA0004
  • IMG-20200212-WA0006
  • IMG-20200212-WA0003
  • IMG-20200212-WA0001
  • IMG-20200212-WA0007
  • IMG-20200212-WA0002
  • IMG-20200212-WA0008

 

    Wykorzystanie owoców

   Na zajęciach uczniowie podawali przykłady wykorzystania owoców zimą. Przynosili kompoty, dżemy, suszone jabłka, które umieścili w kąciku przyrodniczym. Później w grupach pisali rymowanki o owocach i warzywach. Na zakończenie zajęć zaśpiewali piosenkę „Owocowy blues”, do której wykonali ukłąd taneczny.